Ana Sayfa » Blog Kategorisi: "Medikal Ürünler" » Mekanik Ventilatör Bakımı Kalite Standardı

Mekanik Ventilatör Bakımı Kalite Standardı

Mekanik ventilatörler, nefes alıp vermekte zorluk yaşayan, kronik solunum rahatsızlıkları olan veya kendi kendine nefes alamayan hastaların solunumuna destek olan tıbbi cihazlardır. Hastanın yeterli olmayan mevcut solunumunu tamamlamasına yardımcı olduğu gibi, kendi kendine nefes alamayan hastaların da solunumunu yapay olarak devam ettirebilir. Teknolojinin gelişmesiyle bu cihazlar daha özellikli ve hassas şekilde üretilebilmektedir. Yetişkin, çocuk ve bebeklere uygulanabilen modelleri vardır. Hastanelerde kullanılan mekanik ventilatör cihazları olduğu gibi evde tedavisine devam edilen hastalarda da kullanılabilen cihazlar mevcuttur. Bu cihazların çoğu, içinde bulunan motor sayesinde ortamda bulunan havayı kullanarak hastaya solunum desteği sağlamaktadır. Hastanede bulunan cihazların bazılarıysa ortam havası yerine yüksek basınçlı oksijen ve kuru hava kullanır. Motor ve valf sistemleri içeren bu cihazların sorunsuz şekilde çalışması için düzenli olarak bakımlarının yapılması gerekir.

Mekanik ventilatör cihazları hastanın ihtiyacına göre invaziv (kanül vasıtasıyla vücut içine girerek) veya non-invaziv (maskeyle) uygulanabilir. Cihazlar, kullanılan solunum modları ve parametrelere göre farklı isimler de alabilir. CPAP veya BPAP gibi tek solunum modu içeren cihazlara CPAP, OTOCPAP, BPAP S veya BPAP ST gibi isimler verilmiştir. Eğer cihaz CPAP, BPAP, PSV S, PSV ST, PCV, PACV, P SIMV, V SIMV, ASV, VCV ve VACV gibi solunum modlarından birkaç tanesini içeriyorsa bunlara da mekanik ventilatör cihazı adı verilir. Bu cihazlar diğerlerine göre daha fazla solunum modu ve parametre içerdiği için geniş bir hastalık çeşitliğinin tedavisinde kullanılabilir. Yetişkin ve çocuklarda veya çocuk ve bebeklerde kullanılan cihazlar olduğu gibi, sadece yetişkin, sadece çocuk veya sadece bebeklerde kullanılan cihazlar da vardır. Hepsinin çalışma şekli birbirine benzese de kullanılan motor, valf, sensör ve aksesuarlar farklılık gösterebilir. Mekanik ventilatör cihazları hayati cihazlardır ve hastanın tedavisi boyunca kesintisiz olarak kullanılır.

Mekanik Ventilatör Cihazlarının Bakımı

Mekanik ventilatör cihazı solunum problemi yaşayan hastaların nefes alıp vermesini sağladığı için oldukça önemli bir tıbbi cihaz olarak kabul edilir. Bu cihazların kullanımında yaşanabilecek sorunlar ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Sorun yaşanmaması için kullanıcıların (sağlık çalışanları, hasta yakınları veya hastalar) öncelikle kullanım kılavuzunda yazan talimatlara uygun hareket etmesi gerekir. Cihazları uygun ortam koşullarında ve doğru aksesuarlarla kullanmak bu talimatların başında gelir. Bunun dışında cihazların temizliği ve bakımı da oldukça önemlidir. Olabildiğince temiz ve tozsuz bir ortamda cihazları kullanmak gerekir. Ayrıca, cihazların kullanıcılar tarafından değiştirilebilen filtreleri mevcuttur. Kullanım kılavuzunda belirtilen sürede bu filtrelerin yenisiyle değiştirilmesi gerekir. Bazı cihazların filtresinin ayda bir değiştirilmesi gerekirken bazılarının altı ayda bir değiştirilmesi gerekir. Cihazın markasına, modeline ve çalışma şekline göre bu süre değişkenlik gösterebilir.

Kullanım kılavuzlarında filtrelerin hangi koşulda ve sürede değiştirilmesi gerektiği yazmaktadır. Mekanik ventilatör cihazlarında kullanılan filtreler kirlendiğinde yenisiyle değiştirilmelidir. Bu filtreleri yıkamak partikül tutucu özelliğini ve yapısını bozduğu için önerilmemektedir.

Mekanik Ventilatör Bakımı Kalite Standardı

Cihazla birlikte kullanılan aksesuarların da temizliği oldukça önemlidir. Dahili veya harici ısıtıcı nemlendirici hakkında en çok aldığımız şikayet kireçlenmedir. Kireçlenme hem tıkanmaya hem de kötü bir görüntüye sebebiyet verir. Kireçlenmeyi önlemek için kaynatılıp soğutulmuş veya saf su kullanabilirsiniz. Şebeke suyu kullanırsanız çok kısa bir sürede kireçlenme sorunu yaşayabilirsiniz. Hazne temizliğini de elma sirkesiyle yapabilirsiniz. Bu sayede kireçlenmeyi giderebilir ve hijyen sağlayabilirsiniz. Ayrıca, nemlendirme haznesindeki suyu her gün değiştirmenizi öneriyorum. Uzun süre haznede bekleyen suyun içinde bakteri veya mikrop oluşabilir, bunlar solunumla direkt olarak vücut içine ulaşabilir ve enfeksiyona sebebiyet verebilir. HME filtre, solunum devresi ve kateter mount gibi aksesuarlar da doğru şekilde kullanılmalı ve düzenli olarak yenileriyle değiştirilmelidir. Aksi halde enfeksiyon riski artacaktır. Cihazda kullanılacak filtre dahil tüm aksesuarlar ve sarf malzemeler kullanım kılavuzlarında da yazdığı gibi orijinal olmalıdır. Aksi halde cihaz arızalanabilir ve masrafa neden olabilir.

Mekanik ventilatör cihazları genellikle kesintisiz şekilde kullanılır. Hasta iyileşene kadar sürekli olarak cihaza bağlı kalır. Hastanede tedavisi bitmediyse ev tipi mekanik ventilatör cihazıyla birlikte evde bakıma devam edilir. Hasta cihazdan ayrılmadan tedaviye devam edilmesi gerektiği için cihazın sorunsuz şekilde uzun süre çalışması gerekir. Bu nedenle cihazın temizlik ve bakımının düzenli olarak yapılması zaruridir. Kullanıcının yapabileceği aksesuar değişimi ve temizlik dışında cihazın düzenli olarak teknik servis tarafından kontrol edilmesi ve bakımının yapılması gerekir. Ortaya çıkabilecek birçok sorunun önlenmesi için bu bakımın en az yılda bir yapılmasında fayda vardır. Konusunda uzman teknik ekibimiz bu işlemi her marka model cihaz için belirli bir kalite standardında uygulamaktadır. Mekanik ventilatör cihazlarının bakımı için uyguladığımız kalite standardımız aşağıda yer almaktadır:

  • Öncelikle cihaza uygulanacak işlemler hakkında kullanıcıya detaylı bilgi verilir.
  • Bakım işleminin yılda bir yapılması önerilir.
  • Bakım esnasında ölçüm ve test cihazlarının kullanılması gerektiği için işlemler servisimizde yapılır.
  • Kullanıcı şikayetleri dinlenir.
  • Cihaz test balonuna bağlanarak çalıştırılır, olağan ses seviyesi kontrol edilir ve olası bir arızaya karşı üzerinde bulunan aksesuarlarla birlikte çalışma şekli incelenir.
  • Cihazın uyguladığı hava basıncı kalibrasyon cihazı ile test edilir.
  • Cihazın ısıtıcı nemlendiricisi aktif hale getirilerek kontrol edilir.
  • Bu maddeye kadar olan kontrollerde cihazın çalışma şeklinde bir sorun görülürse veya cihazda arıza tespit edilirse kullanıcıya bilgi vererek tamir süreci başlatılır.
  • Cihazda arıza yoksa bakım işlemlerine devam edilir.
  • Nemlendirme haznesi cihazdan sökülür ve içinde oluşan kireçlenme temizlenir. Ayrıca haznenin içi dezenfekte edilir.
  • Cihazın kasası açılır.
  • Cihazın içi dezenfektan sprey ve basınçlı havayla temizlenir.
  • Cihazın içinde bulunan elektronik aksamda sorun olup olmadığı ve soketlerin iyi bir şekilde yerine oturduğu kontrol edilir.
  • Cihazın motoru, hava kanalları ve tuşları temizlenir.
  • Cihazın içinde ve dışında bulunan tüm filtreler yenisiyle değiştirilir.
  • Cihazın bataryası sökülerek kapasitesi kontrol edilir. Bataryanın değişme zamanı geldiyse kullanıcıya bilgi verilir.
  • Cihazın kasası kapatılır. Tüm aksesuarları takılır ve tekrar test balonuna bağlanarak çalışma şekli kontrol edilir. Ayrıca, uyguladığı hava basıncı kalibrasyon cihazı ile tekrar test edilir.
  • Cihazın güncel parametreleri hasta raporu ile karşılaştırılır, yanlışlık varsa düzeltilir.
  • Saat ve tarih ayarları kontrol edilir, yanlışlık varsa düzeltilir.
  • Cihazın dış kasası ve kablosu dezenfektan ile temizlenir.
  • Sökülen tüm kirli filtreler imha edilir.
  • Yapılan işlemlerle ilgili servis tutanağı hazırlanır ve kullanıcıya gerekli bilgiler aktarılır.

 

    Sizin desteğinizle güçleniyoruz. Sosyal sorumluluk projelerimizi, hizmetlerimizi ve ürünlerimizi daha çok kişiye ulaştırabilmek için desteğinize ihtiyacımız var. Bu sayfayı sosyal medyada paylaşır mısınız?

    Bilgi İste

    Bu konuyla ilgili daha detaylı bilgi istiyorsanız aşağıdaki formu doldurun ve butona tıklayıp lütfen bekleyin. En kısa sürede sizinle iletişime geçeceğiz. Bilgi hizmetimiz ücretsizdir.

    Butona 1 kere tıklayıp bekleyin.

    Whatsapp
    Whatsapp
    Mekanik Ventilatör Bakımı Kalite Standardı https://sesanltd.com.tr/mekanik-ventilator-bakimi-kalite-standardi »